Appelstroop van Flevosap 1

Een tijdje geleden heb ik zes liter Flevosap Appelsap gekocht om appelcider van te maken. Bijna meteen na het kopen van de appelsap heb ik bij Braumarkt een aantal Bulldog Premium Cider Kits besteld. Mijn eerdere poging met het maken van cider van appelsap uit de supermarkt leverde namelijk een kurkdroog resultaat op. Toen was die appelsap natuurlijk niet meer nodig dus die flessen staan nu al een aantal weken stof te vangen in de kelder. Het sap smaakt een beetje naar appelmoes. Wij vinden appelmoes lekker, maar niet als onze appelsap daar naar smaakt. Tijd dus om er iets anders van te maken: appelstroop.

In principe lijkt het een eenvoudig klusje. Het appelsap moet net zo lang worden ingekookt tot na afkoelen een gelei overblijft. Ergens op internet vond ik dat een suikeroplossing inkoken tot 112°C een stroop zou moeten geven. Om voorzichtig te beginnen had ik mijn thermometer ingesteld op 110°C. Sap in de pan, pan op het vuur en inkoken maar. Na een uurtje iets anders te doen begon het wat vreemd te ruiken in huis. Bleek dat ik vergeten was het alarm op de thermometer aan te zetten. De temperatuur was inmiddels opgelopen naar 180°C en een rokend bubbelend plastic-achtig goedje was aan het stinken in de pan. Het heeft me nog flink wat tijd gekost om deze pan weer schoon te krijgen.

Wat heb ik hier van geleerd: ga geen stroop inkoken zonder de pan en de temperatuur goed in de gaten te houden…

Appelstroop van Flevosap 2
Appelstroop van Flevosap 3