Groenterestant Gado Gado recept 1

Gisteren hadden we wat groenten over. Volgens het Gado Gado recept van Jamie Oliver had ik een halve Chinese kool en een halve bos radijsjes nodig. De andere helft besloot ik te fermenteren omdat die niet snel gegeten zouden gaan worden. Fermentatie heb ik wel al ooit eerder gedaan met witte kool om er zuurkool van te maken. Dit ging erg goed en de zuurkool was erg lekker. Voor deze groente heb ik dezelfde bereiding aangehouden.

Aan 300 gram Chinese kool en 50 gram radijs heb ik 8 gram keukenzout (2 tot 3 procent) toegevoegd. Dit heb ik er eerst doorheen geroerd en daarna een uur laten staan om het zout zijn vochtonttrekkende werk te laten doen. Vervolgens heb ik het geheel een minuut of vijf goed doorgekneed. Een glazen pot had ik al vast in kokend water gereinigd. Vervolgens heb ik het groentenmengsel samen met een restantje koriander in deze pot aangestampt zodat de groente helemaal onder de gevormde pekeloplossing staat. Dit zal ik elke dag een paar keer omroeren en weer aanstampen voor een week of twee. Daarna gaat het na proeven in een kleiner potje de koelkast in.

Groenterestant Gado Gado recept 2