Appelstroop van Flevosap 2

Zoals eerder te lezen was ging mijn eerste experiment niet helemaal goed. We hebben nog genoeg sap. Tijd dus voor een tweede poging. Deze keer heb ik de temperatuur dus goed in de gaten gehouden. Ook meteen mijn recept al een beetje verbeterd door op 1 liter appelsap 10 gram suikermelasse toe te voegen. Suikermelasse is een bijproduct van de suikerproductie. Het is een dikke zoete stroop die ruikt naar drop en wat zout smaakt. De gedachte achter deze toevoeging is de smaak van de stroop wat voller te maken.

Appels bevatten flink wat pectine, een natuurlijk geleerdmiddel. Mijn gedachte is dat het bij 110°C dus al een stroperige gelei op zou moeten leveren. De temperatuur van het sap bereikte na 70 minuten 110°C waarna ik de pan meteen van het vuur heb gehaald. Na enkele uren afkoelen was de stroop nog iets te vloeibaar naar mijn zin, een beetje zoals pannenkoekenstroop.

Het resultaat, 195 gram donkere stroop, smaakt erg goed. De smaak is erg fris en sterk aanwezig. Het is nog niet smeerbaar dus zal ik deze stroop voor op de pannenkoeken gaan gebruiken.

Appelstroop van Flevosap 1
Appelstroop van Flevosap 3