Overjarige zuurkool

In mijn koelkast staat al een lange tijd een potje zuurkool. Echt een lange tijd, want deze zuurkool heb ik in mijn vorige huis nog gemaakt. Inmiddels woon ik al weer twee jaar in dit huis. De vraag: smaakt dit nou nog lekker of is het bedorven. Dit is onbekend terrein voor me dus ben ik voorzichtig te werk gegaan.

Volgens de ene website kun je het eigenlijk maximaal 3 maanden in de koelkast bewaren mits de pot gesloten blijft. Een andere zegt weer dat het eigenlijk niet kan bederven, hoewel de smaak wel blijft veranderen. Miljoenen jaren van evolutie zou ons volgens dit onderzoek in staat stellen te proeven of voedsel bedorven is of niet, onafhankelijk van de aanwezigheid van een THT-datum. Die heb ik er immers niet op geschreven.

Het is dus niet ingewikkeld: ik kijk ernaar, ruik eraan, stop een klein beetje in mijn mond om vervolgens te besluiten de hele pot naar binnen te werken. Het smaakt nog prima: niet te zuur en de kool is nog erg knapperig. Misschien kan ik de pot fermenterende kool met radijsjes ook twee jaar laten staan?