Schoonmaak ritueel bierflessen

Iedere hobbybrouwer of wijnmaker heeft zijn eigen manier om flessen te reinigen en te desinfecteren. Ik koop nagenoeg nooit nieuwe flessen. De flessen zijn dus al eerder gebruikt voor bier en moeten eerst goed schoongemaakt worden voor ze worden gedesinfecteerd en gevuld. Sommige lezers zullen mijn manier wellicht overdreven vinden, anderen mogelijk niet goed genoeg. Mijn bier is nog nooit geïnfecteerd geweest dus houd ik deze manier voorlopig gewoon aan.

De methode vereist twee reinigingsmiddelen en een afdruiprek:
Five Star PBW
Chemipro Oxi/Arsegan PURO OXI
Fastrack 24 druiprek

Het begint met discipline: elke lege bierfles wordt direct driemaal gespoeld met water en in het druiprek bewaard. Hiervan heb ik drie lagen zodat ik genoeg flessen kan reinigen voor een 25 liter batch bier. Een dag voor het bottelen maak ik een oplossing van ongeveer 50 gram PBW in 25 liter heet water. Dit is een vijfde van wat op de verpakking aangegeven staat maar werkt prima. Alle flessen brengen 15 minuten door in dit badje. Etikettenlijm van bierflessen en eventueel aanwezig “biersteen” lossen hier moeiteloos in op door dat het product EDTA bevat. Vervolgens worden de flessen aan de binnen-, en buitenkant afgespoeld met koud water en in het druiprek geplaatst. Op de botteldag zelf maak ik een oplossing van 50 gram Chemipro Oxi in 25 liter heet water. Ongeveer de helft van de aanbevolen hoeveelheid. De flesjes gaan ongeveer 3 minuten in dit bad. Daarna worden ze weer goed afgespoeld en zijn ze klaar om gevuld te worden met bier.

Het schoonmaken klinkt misschien als veel werk en dat is het ook. Ik wil gewoon niet het risico lopen dat het resultaat van een dag brouwen en twee maanden wachten verpest wordt door een infectie als gevolg van mijn eigen luiheid.