Pulled Pork van mijn “nieuwe” BBQ

Via Marktplaats wist ik drie weken geleden een Weber Master Touch 57″ BBQ op de kop te tikken. In prima conditie voor­­­ een redelijke prijs. Dit weekend heb ik deze BBQ gebruikt om voor het allereerst low en slow pulled pork te bereiden.

Omdat ik bier brouw zijn er genoeg digitale thermometers in huis om de temperatuur in het vlees en in de BBQ werden nauwlettend in de gaten te houden en zo de meest optimale omstandigheden te creëren. Om een stabiele temperatuur te houden gedurende 8 tot 10 uur werd gebruik gemaakt van de “snake” methode waarbij, in dit geval zestig, briketten aansluitend in een slang langs de rand van de ketel worden gelegd die aan één kant wordt aangestoken. Om rook te genereren werd hier in water geweekt kersenhout (stukken) en beukenhout (snippers) op gelegd. In het midden van het kolenrooster werd een aluminium lekbak met water geplaatst om druipvocht op te vangen en de vochtigheid in de ketel wat te verhogen.

Pulled pork wordt gemaakt van een varkensschouder of nek. Ik heb voor de nek, procureur, gekozen. Bij de slager kocht ik 2100 gram die de nacht voor het BBQ avontuur in mijn nieuwe signature dry rub is gezet. Op de BBQ dag zelf bereikte het vlees na 8 uur en een kwartier een kerntemperatuur van 88°C, de ideale temperatuur voor pulled pork.

Het vlees heeft toen nog een uurtje gerust alvorens de 1350 gram die over was uit elkaar werd getrokken. Hieronder wat foto’s in chronologische volgorde. Let vooral ook op de mooie roze kleur, de smoke rings, aan de buitenkant van het vlees.