Kopi Luwak branden

Tot mijn grote verrassing vond ik in de keukenlade met koffie een zakje ongebrande koffie wat ik ooit uit Indonesë heb meegenomen. Van het eiland Bali om iets specifieker te zijn. Het is geen gewone koffie, nee nee. Het gaat om ongebrande Kopi Luwak, ook wel bekend als Civetkatkoffie of simpelweg poepkoffie. Het bijzondere aan deze koffie is dat de koffiebessen door een civetkat opgegeten zijn. De uitwerpselen van de kat worden door de lokale bevolking bij elkaar geraapt en gewassen. De gedeeltelijke vertering zou deze bonen een sublieme smaak geven. Vermoedelijk is dit zelfs de duurste, meest exclusieve koffie ter wereld. Helaas weet ik niet meer wat ik voor het zakje betaald heb.

Van ongebrande koffiebonen kun je geen koffie zetten. Deze zullen dus eerst gebrand moeten worden. Gelukkig heb ik dat jaren geleden al eens gedaan in mijn studentenhuis. Er komt veel rook vanaf en de geur die tijdens het proces van de bonen afkomt is ook niet echt lekker te noemen. Het resultaat wel: superverse uitgepoepte koffie.

Er zijn verschillende dure apparaten te krijgen om thuis koffie te branden. Ook kun je een popcornmaker ombouwen tot koffiebrander. Mijn manier is misschien niet de beste, het is wel de simpelste. Ik gebruik namelijk gewoon een klein steelpannetje op een zacht vuurtje. Gedurende ongeveer twintig minuten moet je continue roeren om te voorkomen dat het deel wat de bodem raakt verbrand terwijl de rest ongebrand blijft. Na een tijdje gaat er van alles kraken, de “first crack” en “second crack”. Hier schijn je aan af te kunnen leiden hoe ver je bent met het proces. Ik heb vooral gestuurd op kleur van de bonen. Toen alles goed bruin was ben ik gestopt.

Vervolgens moet je van de vliesjes af die tijdens het proces zijn vrijgekomen. Het eenvoudigste is om de hete bonen in een vergiet mee naar buiten te nemen en ze omhoog te gooien en weer op te vangen. De wind blaast de vliesjes dan weg. Hierna heb ik ze fijngemalen in mijn ouderwetse handmolentje en er een heerlijk kopje koffie van gezet met de opgietmethode, 6 gram koffie per 100 mL water. Geloof me, het smaakt niet naar poep!