Kopi Luwak branden

Tot mijn grote verrassing vond ik in de keukenlade met koffie een zakje ongebrande koffie wat ik ooit uit Indonesë heb meegenomen. Van het eiland Bali om iets specifieker te zijn. Het is geen gewone koffie, nee nee. Het gaat om ongebrande Kopi Luwak, ook wel bekend als Civetkatkoffie of simpelweg poepkoffie. Het bijzondere aan …

Kopi Luwak branden Lees verder »

Gerookte BBQ Spare Ribs

De tweede keer roken op de Weber BBQ was ook weer goed gelukt. Dit maal een andere BBQ-klassieker: spare ribs volgens de 3-2-1 methode. Voor de indirecte verwarming gebruikte ik een snake van ongeveer 60 briketten. Voor de rook grote stukken appelhout, niet voorgeweekt in water. De 3-2-1 methode houdt in dat je de ribs …

Gerookte BBQ Spare Ribs Lees verder »

Schoonmaak ritueel bierflessen

Iedere hobbybrouwer of wijnmaker heeft zijn eigen manier om flessen te reinigen en te desinfecteren. Ik koop nagenoeg nooit nieuwe flessen. De flessen zijn dus al eerder gebruikt voor bier en moeten eerst goed schoongemaakt worden voor ze worden gedesinfecteerd en gevuld. Sommige lezers zullen mijn manier wellicht overdreven vinden, anderen mogelijk niet goed genoeg. …

Schoonmaak ritueel bierflessen Lees verder »

Overjarige zuurkool

In mijn koelkast staat al een lange tijd een potje zuurkool. Echt een lange tijd, want deze zuurkool heb ik in mijn vorige huis nog gemaakt. Inmiddels woon ik al weer twee jaar in dit huis. De vraag: smaakt dit nou nog lekker of is het bedorven. Dit is onbekend terrein voor me dus ben …

Overjarige zuurkool Lees verder »

Appelstroop van Flevosap 2

Zoals eerder te lezen was ging mijn eerste experiment niet helemaal goed. We hebben nog genoeg sap. Tijd dus voor een tweede poging. Deze keer heb ik de temperatuur dus goed in de gaten gehouden. Ook meteen mijn recept al een beetje verbeterd door op 1 liter appelsap 10 gram suikermelasse toe te voegen. Suikermelasse …

Appelstroop van Flevosap 2 Lees verder »