Honingmede CF-004

Ingrediënten voor 15 liter eindvolume:
4000 gram Bloemenhoning van Imkerij De Valksche Bijenhof
75 gram Rozijnen
1 liter Zwarte thee uit drie zakjes getrokken
3 Sinaasappelen
50 gram Gistvoedingszout (diammoniumfosfaat)
1 zakje Arsegan Wijngist Mede
13 liter Ontkalkt water (gekookt en afgekoeld)

Bereiding:
Kook de dag vooraf vast 12L water om te ontkalken en van chloor te ontdoen. Ontsmet alles wat gebruikt wordt met sulfiet+citroenzuur of Chemoxi Pro. Kook een liter water. Zet hier thee van met 3 theezakjes en voeg de 75g rozijnen toe. Rehydrateer de gist in 250mL lauw water. Verwarm de honing in een pannetje met een liter kokend water tot het vloeibaar is. Giet het over in de gistemmer. Spoel de emmer waar de honing in zat met een halve liter kokend water. Giet dit in de gistemmer. Los het gistvoedingszout op in de thee. Giet de thee met rozijnen en gistvoedingszout in de gistemmer. Vul met afgekoeld gekookt water aan tot 16L totaalvolume. Snijd de 3 sinaasappels in 8 parten en voeg de 24 parten toe aan het mengsel in de gistemmer. Roer alles goed door elkaar en voeg de gerehydrateerde gist toe. Sluit de emmer af met deksel en waterslot.

Vergisting:
Laat twee weken vergisten op een donkere plek bij kamertemperatuur. Hevel na de aerobe vergisting de jonge mede over naar een 10L en een 5L mandfles. Neem hierbij zo min mogelijk residu mee zodat de mede mooi helder kan worden. Laat het minimaal 2 maanden vergisten op een donkere koele plek.

Lagering:
Hevel na anaerobe vergisting de mede over naar een schone 10L en een 5L mandfles. Neem hierbij zo min mogelijk residu mee zodat de mede mooi helder kan worden. Laat minimaal 4 maanden lageren op een donkere koele plek.